ANTIOX

ANTIOX naslov1-01

 (750ml)
Antioksidansi su elementi ili nutrijenti u našoj hrani koji mogu spriječiti ili usporiti oksidativnu štetu na tijelu. Kada naše ćelije koriste kiseonik, one proizvode slobodne radikale koji mogu prouzrokovati štetu. Antioksidansi djeluju kao čistači slobodnih radikala, a time sprječavaju i popravljaju štetu koju nanose slobodni radikali. Zdravstveni problemi poput bolesti srca, makularne degeneracije, dijabetesa i raka nastaju zbog oksidativnih oštećenja.

Rabenhorst Antiox je potpuno prirodan, bez dodanog šećera, vode i konzervansa. Svi sastojci su iz organskog uzgoja. prodajna mjesta1-01

Sastojci:

sok od crvenog grožđa *, sok od jabuke *, sok od crnog ribiza *, sok od aronije *, pire acerole *, sok od bazge *, sok od borovnice *, sok od šipka *,sok od brusnice *

* Iz kontroliranog organskog uzgoja

Prosječna hranjiva vrijednost na 100 ml: Energetska vrijednost/  237 kJ (56 kcal), masti <0,5 g, od toga zasićene masne kiseline < 0,1 g, ugljikohidrati  13 g, od toga šećeri 13 g, vlakna  < 0,5  g, bjelančevine < 0,5  g, sol < 0,01 g, Vitamin C 40 mg / 50% *PU.  *PU – Preporučeni unos.

Zašto baš ovo voće?

Crveno grožđe sadrži bioflavonoid poznat kao kvercetin. Ovaj snažni antioksidans djeluje s vitaminom C kako bi stimulisao imuni sistem za borbu protiv infekcija, raka i upala.
Jabuka sadrži antioksidanse i pektin (vrstu vlakna) za koje se smatra da imaju koristan utjecaj na zdravlje srca. Brojna istraživanja pokazuju da jabuka dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih i srčanih bolesti te da smanjuje rizik od moždanog udara. Antioksidansi u jabuci sprečavaju oksidaciju LDL holesterola.
Intenzivna boja crne ribizle rezultat je visoke koncentracije antioksidativnih pigmenata prisutnih u ovome voću. Ribizla pomaže u prevenciji nastanka varikoznih vena, a poznato je i njegovo djelovanje na ublažavanje simptoma reumatoidnog artritisa.
Aronija je snažan antioksidans koji sprječava stvaranje slobodnih radikala i degeneraciju zdravih ćelija u ljudskom tkivu i krvnoj plazmi, a time usporava i proces starenja organizma za što su zaduženi antocijanini, tanini, vitamin C i vitamin E.
Acerola predstavlja snažan antioksidans jer zahvaljujući svojim oksidacijskim svojstvima neutrališe takozvane slobodne radikale koji se stvaraju u našem organizmu, a jako su štetni jer uništavaju skoro sva tkiva i narušavaju njihovu funkciju.

rh-131-roter-traubensaft-bio-3
Nauka je dokazala kako su plodovi bazge vrijedan izvor antioksidansa zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C (45% RDA) te raznovrsnih fitokemikalija kao što su antocijani, flavonoidi ili terpeni.
Plava boja borovnica potječe od antocijana – poznatog antioksidansa. Namirnice bogate antioksidansima smanjuju rizik nastanka raka te bolesti srca i krvnih sudova.
Šipak, hranjivo voće bogato antioksidansima, oduvijek je cijenjeno kao simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života.
Brusnica sadrži antioksidans fenol koji sprječava srčane bolesti, prijevremeno starenje i nekoliko vrsta raka.

rh-206-granatapfel-bio-2

Kako antioksidansi djeluju u organizmu?

Glavni je mehanizam djelovanja antioksidansa stupanje u reakciju sa slobodnim radikalima, oslabljujući ih i deaktivirajući. Antioksidansi usporavaju starenje, snižavaju nivo holesterola, smanjuju rizik nastanka raka, pomažu suzbijanju razvoja tumora, štite srce i krvne sudove, pomažu kod hroničnih plućnih bolesti.

Vitamin C

Vitamin C je glavni antioksidans i ima važnu ulogu u oksido-reduktivnim procesima, sintezi kolagena, bitan je za rast i obnavljanje ćelija, zubnog mesa i krvnih sudova. Presudna mu je uloga u prevenciji bakterijskih i virusnih infekcija uopšte djelujući na jačanje imunog sistema.
Izraziti nedostatak tog vitamina dovodi do bolesti koja se naziva skorbut.  RH_529_Antioxidantien_bio

PREPORUKA ZA KONZUMACIJU: 150 ml/dan.

Potražite Vaš Rabenhorst Antiox u najbližoj apoteci, prodavnici zdrave hrane ili direktno na broj +382 68 222 333!

icon_vegan   dlg   eko-1.jpg

 
 

Comments are closed.