RABENHORST

 
  • sa sjedištem u gradiću Unkel na rijeci Rajni
  • u porodičnom vlasništvu
  • ima oko 100 zaposlenih
  • godišnji promet oko 30 mil. eura
  • izvozi u više od 30 zemalja širom svijeta
  • vodeći njemački proizvođač organskih sokova
  • prepoznatiljiva marka na njemačkom tržištu

 

 Firma Haus Rabenhorst prošlost i sadašnjost

  • 1805. Sveštenik Johann-Heinrich-Lauffs (1761-1837) počinje sa vinogradarstvom u Oberwinter-u.
  • 1898. Alexander Lauffs (1865-1951) pokreće proizvodnju bezalkoholnih vina. „Roter Rabenhorster“ se pasterizuje po proceduri koju je otkrio Louis Pasteur.
  • 1920. Braća Günther (1901-1990) i Walther Lauffs (1903-1981) počinju karijere u okviru kompanije. Zajedno sa poznatim njemačkim pokretom Reform promovišu zdravu i prirodnu hranu.
  • 1952. Lansiran je legendarni njemački brend „Rotbäckchen“.
  • 1969. Otpočinju kontrolisanu organsku proizvodnju i početna istraživanja u saradnji sa Kassel univerzitetom.
  • 2005. Haus Rabenhorst je proslavio 200 godina postojanja

Kvalitet:

  • prirodne sirovine iz organskog uzgoja
  • čisti sokovi – najbliži izvornom obliku iz voća
  • visok nivo kvaliteta proizvodnog procesa od cijeđenja, skladišćenja do flaširanja i distribucije
  • kvalitetna staklena ambalaža
  • dosta proizvoda je odlikovano prestižnim DLG nagradama
  • sama firma je odlikovana DLG nagradom
  • prema unutrašnjoj politici firma se pridžava strožijih smjernica za kvalitet od zahtijevanih od strane EU.
Njemački Premium-sokovi broj 1 organskog kvaliteta

Kredibilitet:

  •  u porodičnom vlašništvu više od 200 godina
  •  više od 100 godina iskustva u proizvodnji sokova
  • ugovori na više od 40 godina o organskoj proizvodnji

RIGOROZNA KONTROLA KVALITETA

Glavni zadaci Rabenhorst labaratorije su obezbjeđivanje kvaliteta i razvoj novih proizvoda.

Interna kontrola kvaliteta obuhvata:

  • dolaznu inspekciju sirovina
  • reviziju procesa proizvodnje atomatskim procesom kontrole
  • završnu inspekciju flaširanih sokova

Spoljna kontrola kvaliteta

Kontrola koja zahtjeva kompleksniju opremu i postupke vrši se od strane SGS Fresenius instituta i obuhvata:

  • kontrolu taloga na teške metale, pesticide i radioaktivnost
  • mikrobiološke testove poput patulina i ohratoksina A Razvoj proizvoda:
  • razvoj novih i optimizacija postojećih recepata
  • Rabenhorst je u stanju da pruži proizvode veoma niskog nivoa radiacije, jer sirovine uzimaju samo sa selektovanih i dobro provjerenih plantaža ili prostranstava.
  • Niski nivo bakra u poizvodima Rabenhorsta odgovara regulativi koja je propisana za vodu za piće.
  • Svi ostali pokazatelji su vezani za početno kvarenje voća. Rabenhorst koristi samo najbolje voće i garantuje veoma niske vrijednosti supstanci kao sto su npr. ohratoksin A, niže od propisanih od strane zakona.

Koji proizvodi treba da nose oznaku organskog proizvoda?

  • Proizvodi koji mogu nositi oznaku organskog proizvoda su proizvodi koji se proizvode i kontrolišu EG-Öko regulation no 834/2007 i kada sirovine poljoprivrednog porijekla potiču iz 95% organske poljoprivrede.
  • Sirovine koje se decenijama koriste za proizvodnju Rabenhorst sokova su organskog porijekla. Na Rabenhorst proizvodima možete pronaći ove simbole koji su sigurni vodič pri odlučivanju za organski proizvod.
  • Ukoliko Rabenhorst proizvod ne sadrži ovaj sertifikat na sebi, to je zato što prema unutrašnjoj politici, Rabenhorst, ne priznaje organske sertifikate iz drugih zemalja ukoliko to sam ne potvrdi.

bio-siegel zeleni list logo

 

RAZLIKA IZMEĐU ČISTOG SOKA I SOKA DOBIJENOG OD KONCENTRATA

ČIST SOK (sok koji nije dobijen od koncentrata)

  • Čist sok predstavlja sok koji nastaje od posebnih, originalnih sastojaka iz procesuiranog voća. Rezultat je prvog, direktnog cijeđenja voća. Kvalitet dobijenog čistog soka je ekvivalentan npr. kvalitetu djevičanskog maslinovog ulja!
  • Nježni proces obrade voća zadržava dragocene biljne supstance.
  • Flaširanje soka nakon prvog cijeđenja, objezbeđuje zadržavanje svih vitamina i minerala korisnih za ljudski organizam.
  • Standardizacija ukusa, koja je moguća kod sokova dobijenih od koncentrata, ovdje nije moguća.
  • Prema tome ukus može da varira od sezone do sezone kao što je to slučaj i sa voćem koje nalazimo u prirodi.
  • Priroda ne poznaje standardizaciju ukusa.

 

RAZLIKA IZMEĐU ČISTOG SOKA I SOKA DOBIJENOG OD KONCENTRATA

SOK OD KONCENTRATA

  1. Proces dobijanja koncentrata (primer soka od pomorandže):
  2. Pomorandže se iscijede
  3. Odvajanje pulpe od soka, hlađenje
  4. Odvajanje ukusa iz soka procesom frakcionisanja pomoću water-base i liposoluble komponenti
  5. Sledi dehidriranje soka, zatim hlađenje koncentrata
  6. Proces dobijanja soka od koncnetrata
  7. Odmrzavanje koncentrata
  8. Koncentrat se razblažuje sa vodom
  9. Dodaje se ukus pomorandže
  10. Dodaje se odmrznta pulpa

 

RAZLIKA IZMEĐU ČISTOG SOKA I SOKA DOBIJENOG OD KONCENTRATA

KONCENTRAT

Prema zakonskoj regulativi EU, voćni sok koji se pravi od koncentrata u sebi može da sadrži sledeće:

  • brazilski koncentrat
  • ukus iz Floride
  • pulpu iz Maroka
  • vodu iz Berlina

Znači 4 komponente koje čine sok, dobijene sa 4 strane svijeta.

Radi toga sok od koncentrata uvek ima prepoznatljiv i ujednačen ukus, jer se svaka od komponenti može kontrolisati i mijenjati njeno porijeklo.

Screen-Shot-2013-09-23-at-1.46.25-AM